Ahvenanmaa – Itämeren helmi oli 45:n henkilön ryhmämme tutustumiskohde v. 2025. Tutustuimme maisemien ja historian rikkaudella sävyttynyttä saaristoa, joka tarjosi uniikkeja kohteita niin kulttuurin, luonnon kuin makuelämysten osalta. Matkamme suuntautui Pellaksen laivurintalosta Hotell Havsviddenin kallioisiin maisemiin, Kastelholman linnoituksesta makumatkaan Ravintola Smakbyssä, Öfvergårdin omenatilalta Getan nostalgiamuseolle, Västerron kalastajatilalta paikallisten käsityöläisten panimoon Open Water Breweryyn ja makeiden makujen Amalias Limonadfabrikiin. Pari yksityispuutarhaakin sisältyi matkaamme.
Maanantai aamulla lähdettiin Taivassalosta Naantaliin ja Finnlinesin M/S Finnsiriuksen kyydissä Långnäsiin, josta opas Merja tuli mukaamme. Sieltä lähdimme tutustumaan Lemlandissa, Ahvenanmaan eteläosissa, sijaitsevaan Pellaksen laivurintaloon. Talo on historiallinen kokonaisuus, joka kertoo saariston merenkulun ja laivanrakennuksen vaiheista. Siellä pääsee tutustumaan 1800- ja 1900-lukujen laivureiden arkeen, heidän kotiinsa ja elämäntapaansa. Pellas on tullut tunnetuksi mm. kirjailija Ulla-Lena Lundbergin Ahvenanmaa-trilogiasta. Esillä on autenttisia esineitä, valokuvia ja dokumentteja, jotka valottavat sekä ammatin että koko yhteisön historiaa. Saimme nauttia Freya Darbyn, talon emännän, maittavaa Ahvenanmaan pannukakkua kahvin kera kuunnellen samalla mm. nelimastoparkki Herzogin Cecilien tarinaa. Seuraava tutustumiskohde oli Lemlandissa Saara Malmin ylläpitämä maalaismaisemaan sopiva puutarhakohde runsaine kukkaistutuksineen, vihannesmaineen, kanoineen ja lampaineen.
Matka jatkui Pohjois-Ahvenanmaalle, Getan kuntaan, Hotell Havsviddeniin. Hotelli on tunnettu upeasta sijainnistaan punagraniittisilla kallioilla, joista avautuu esteetön näkymä avomerelle. Alueella on myös moderni spa-osasto, ravintola merinäkymillä, uima-allas sekä erilaisia aktiviteetteja ja patikointipolkuja. Hotellin arkkitehtuuri hyödyntää luonnonmateriaaleja ja suuria ikkunoita, jotka päästävät saariston valon ja meren tunnelman sisätiloihin. Ryhmä nautti yhteisen illallisen ja päivän ollessa jo pitkällä uni maistui.
Tiistaipäivä alkoi runsaalla aamiaisella ja sen jälkeen klo 9.30 lähdettiin tutustumaan yhteen Tjudossa olevaan Öfvergårdin omenatilaan, jossa isäntäväki kertoi tilan mielenkiintoisen tarinan ja maisteltiin palkittujen omenalajikkeiden mehuja ja ostettiin niitä myös kotiin vietäväksi. Sieltä lähdimme 1300-luvulla rakennettuun keskiaikaiseen Kastelholman linnaan Sundin kuntaan, jossa oli opastettu kierros. Museossa oli esillä näyttelyitä Ahvenanmaan ja Ruotsin historiallisista tapahtumista. Sieltä siirryimme lounaalle lähellä olevaan ravintola Smakbyhyn. Ravintolan perustajan, kokki Michael Björklundin, maittavat lihapyörykät ja perunasose jälkiruokineen, paikallisen viinikellarin juomaa unohtamatta maistuivat todella hyvin. Ravintolan yhteydessä toimii tislaamo ja myymälä, josta löytyi monelle jotakin mielenkiintoista ostettavaa. Ruokailun jälkeen tutustuimme vuosina1830-1854 rakennettuun Bomarsundin linnanraunioiden historiaan ja kävimme katsomassa Notvikenin puolustustornia näköalapaikalla, josta näkyi hienot maisemat joka suuntiin.
Täältä ajoimme Maarianhaminan kierrokselle bussin kyydissä ja vierailimme Ulrika Österlundin yksityispuutarhassa. Hänen puutarhaharrastajan nimissä oleva tyylikäs puutarha oli todella kaunis kukkineen ja erikoiskasveineen sekä kivimuodostelmineen. Paluumatkalla hotellille teimme matkan menneisyyden maailmaan vierailemalla Getassa sijaitsevaan todella laajaan nostalgia- ja moottorimuseoon, jossa oli esillä mm. vanhoja autoja, moottoreita, polkupyöriä, kotitalousesineitä, valokuvia sekä vanha jukeboksi, jossa Paul Anka lauloi ” You Are My Destinyniä. Muistoja tuli monelle mieleen niin kuin muistakin tämän paikan tavaroista, jollei ihan 1900-luvun alusta olevista ihan omaa kokemusta ollutkaan. Hotellimme oli lähellä ja illallisella söimme vielä hyvää kalakeittoa ja omenatorttua. Sen jälkeen osa lähti nauttimaan spa-osastosta ja meressä uimisesta sekä ulkoilusta.
Kotiinlähtö oli keskiviikkona aamupalan jälkeen. Suuntasimme kohti Maarianhaminan Merikorttelia, jossa ihailimme puuseppätaitoja kaljaasi Emelian rakentamisessa, sekä teimme pieniä ostoksia putiikeissa. Tämän jälkeen lähdimme maistelemaan pienpanimon Open Water Breweryn saariston luonnosta ja perinteistä syntyneitä käsityöläisoluita ja jälkiruokaviiniä ostamalla jotain mukaankin. Lounaan nautimme luovan kalastajan ja ruokataiteilijan Anders Westerbergin kalastajatila Västerron paratiisimaisessa ravintolassa merenlahden äärellä Herrössä. Hän ja kokki Kenneth tarjoilivat meille runsaan kalapöydän, jossa eri kaloista ja merenherkuista oli tehty lukuisia erilaisia savustettuja tai graaveja ruokia hävikkiä välttäen. Tila toimii elävänä museona, jossa esitellään perinteisiä kalastukseen liittyvää saaristolaiselämän arkea. Viimeinen kohde ennen Långnäsistä lähtöä kotiinpäin oli ostosten tekoa Lemlandissa Tony Asunmaan Amalias Limonadfabrikissa, josta löytyi mm. omenasta, raparperista, vadelmasta valmistettuja limonadeja. Korkin värillä oli väliä. Sieltä ostimme myös Mercedeksen suklaata levyinä tai konvehteina. Maut tulee paikallisista raaka-aineista kuten voi, kerma ja hunaja.
Matka oli onnistunut myös sään suhteen, pieni sadehetkikään ei haitannut meitä. Kotiinpaluu sujui M/S Finncanopusin kyydissä edelleen rauhallisessa, lähes tyynessä merenkäynnissä. Illalla saavuimme Jukan turvallisessa kyydissä takaisin Taivassaloon. Paljon näimme mielenkiintoisia asioita sekä tietysti nautimme kaikki mukavasta matkaseurasta.
Inkeri Kauppila-Numminen